# Is there a distance from you property line that would effect royalies

**URL:** https://www.mineralrightsforum.com/t/is-there-a-distance-from-you-property-line-that-would-effect-royalies/3229
**Category:** General Mineral Rights Discussion
**Created:** [March 11, 2017, 11:59pm UTC](https://www.mineralrightsforum.com/t/is-there-a-distance-from-you-property-line-that-would-effect-royalies/3229 "2017-03-11T23:59:59Z")
**Posts on this page:** 7
**Page:** 1

<div class="post-metadata">

### Author: ![Gary1](https://www.mineralrightsforum.com/user_avatar/www.mineralrightsforum.com/gary1/32/161_2.png) [@Gary1](https://www.mineralrightsforum.com/u/Gary1)
#### Post date: [March 11, 2017, 11:59pm UTC](https://www.mineralrightsforum.com/t/is-there-a-distance-from-you-property-line-that-would-effect-royalies/3229/1 "2017-03-11T23:59:59Z")

</div>

How close can a well be to your property line that is in production before it affects you? Is there a distance they must stay away before they would owe you from the production? Looking for some good advice.

---

<div class="post-metadata">

### Author: ![John\_E\_Broyles](https://www.mineralrightsforum.com/letter_avatar_proxy/v4/letter/j/5e9695/32.png) [@John\_E\_Broyles](https://www.mineralrightsforum.com/u/John_E_Broyles)
#### Post date: [March 12, 2017, 12:20am UTC](https://www.mineralrightsforum.com/t/is-there-a-distance-from-you-property-line-that-would-effect-royalies/3229/2 "2017-03-12T00:20:38Z")

</div>

Yes, most of the time a distance would depend on circumstances and what state you are talking about. The states set the distances, depths, etc.

---

<div class="post-metadata">

### Author: ![Gary1](https://www.mineralrightsforum.com/user_avatar/www.mineralrightsforum.com/gary1/32/161_2.png) [@Gary1](https://www.mineralrightsforum.com/u/Gary1)
#### Post date: [March 12, 2017, 12:26am UTC](https://www.mineralrightsforum.com/t/is-there-a-distance-from-you-property-line-that-would-effect-royalies/3229/3 "2017-03-12T00:26:53Z")

</div>

The land is in Reeves County, Texas, and there is an active well very close. I am just not sure at what point they would affect us and our ability to lease our 30 acres or actually owe us for production. Really appreciate your responses.

---

<div class="post-metadata">

### Author: ![Buddy\_Cotten](https://www.mineralrightsforum.com/user_avatar/www.mineralrightsforum.com/buddy_cotten/32/5079_2.png) [@Buddy\_Cotten](https://www.mineralrightsforum.com/u/Buddy_Cotten)
#### Post date: [March 14, 2017, 4:45am UTC](https://www.mineralrightsforum.com/t/is-there-a-distance-from-you-property-line-that-would-effect-royalies/3229/4 "2017-03-14T04:45:59Z")

</div>

467’ off the lease line is state field-wide spacing, unless an exception location is granted (Rule 37 exception), or field rules have been administratively set up.

Field rules may be granted which allow for closer or deeper set offs from lease lines.

Do remember that on all wells (except true vertical wells), especially horizontal wells, the surface location is bupkis. The stand off distance is measured from the take points.

Best,

---

<div class="post-metadata">

### Author: ![Gary1](https://www.mineralrightsforum.com/user_avatar/www.mineralrightsforum.com/gary1/32/161_2.png) [@Gary1](https://www.mineralrightsforum.com/u/Gary1)
#### Post date: [March 14, 2017, 5:09am UTC](https://www.mineralrightsforum.com/t/is-there-a-distance-from-you-property-line-that-would-effect-royalies/3229/5 "2017-03-14T05:09:20Z")

</div>

Thanks for the response Buddy. So does that mean that if they are closer than that from your property line that they would owe compensation on a producing well? Thanks for your assistance.

---

<div class="post-metadata">

### Author: ![TennisDaze](https://www.mineralrightsforum.com/letter_avatar_proxy/v4/letter/t/dbc845/32.png) [@TennisDaze](https://www.mineralrightsforum.com/u/TennisDaze)
#### Post date: [March 15, 2017, 2:34am UTC](https://www.mineralrightsforum.com/t/is-there-a-distance-from-you-property-line-that-would-effect-royalies/3229/6 "2017-03-15T02:34:36Z")

</div>

Rules for various fields in Reeves County, including Wolfbone Trend, we're reduced to 330 feet distance of horizontal lateral from lease line. First and last take-points can be 200 feet. You need to review field rules and see exceptions. Even if well placement violates the field rules, there is no law about taking and reimbursement. That is a civil matter and you would have to sue. This would likely be expensive. If you are leased and your lessee has located a well that drains you, then you would have a stronger case. There are no hard and fast rules and standards in this area, like so many things. It is all dependent on the exact facts and circumstances. If your nearby well is good, then you have a better chance to lease for better terms.

---

<div class="post-metadata">

### Author: ![system](https://www.mineralrightsforum.com/uploads/db5755/original/3X/6/c/6c7c56608c843272ad6e3662ce9562a5956f173e.png) [@system](https://www.mineralrightsforum.com/u/system)
#### Post date: [August 14, 2018, 10:35pm UTC](https://www.mineralrightsforum.com/t/is-there-a-distance-from-you-property-line-that-would-effect-royalies/3229/7 "2018-08-14T22:35:19Z")

</div>


